Brygdag i Boulstrup


forsiden | Scottish Ale | Skagen Hvede

Endnu en brygning i frostens tegn. Lørdag d. 11 marts 2006. Vejr: Klart, koldt (-3 grader) og let sne i perioder. En rigtigt flot dag!

Dette var Pers 1. bryg og han blev naturligt overvåget af de tre erfarne brygmestre Benny, Thomas og Morten.
Dog måtte de garvede bryggere melde sig blandt tvivlerne, idet nogen på holdet havde valgt at vi i dag skulle lave en "begynder-øl". Det betyder at der skal opløses en helvedes masse helvedes fint pulver i urten. Til gengæld slipper man for en del af mæskningen. Det her pulver......, ja, hvis ikke væsken er spil-kogende, så samler det sig i en hård klump, og minder egentlig mest om karamel i konsistens. Brygger-apprentice Per, viste sig som den klarttænkende i situationen, og foreslog at vi simpelthen bragte gryden i kog, og opløste pulveret der. De 3 garvede bryggere havde jo straks kastet sig ud i en "for-opløsning" af pulver i en kontrolleret proces, understøttet af en fritstående el-kedel og en margrethe skål. Det var ikke det nemmeste. Måske skulle vi bare holde os til de rigtige bryg. Det største problem vi nu kan komme ud for i denne sammenhæng, er hvis begynder-øllet, som er en Scottish Ale, viser sig at smage bedst.

Lidt teknisk:
Allerede her på 2. brygdag kunne vi nyde bryggeriet fuldt ud. Efter en dejlig omgang morgenmad blev den 1. portion vand sat til opvarmning. Knapt 4 timer senere var vores 'Scottish Ale' på gærtank med en OG på 1074 (efter tilsætning af 2 L vand fra Boulstrup vandværk (Gravity 1083)). Da kogningen af urten blev påbegyndt havde vi ca. 21 l i gryden. Det lykkedes at tappe ca. 18 l. efter kogning, hvilket efterlader ca. 3 liter som dels er fordampet ved den 1 time lange kogning, og dels blev "hængende" i humleresterne i gryden. Lesson learned: for at lande på 20 l efter kogning, skal vi have ca. 23 l i gryden ved start af kogning (selvfølgelig afhængig af hvor meget humle der skal tilsættes).

En herlig, og velfortjent, omgang frokost blev indtaget mens næste portion vand (ca. 20 l) blev sat til opvarmning. Kl. 14.40 tilsatte vi malten @ 74 grader. Herefter faldt temperaturen til 66 grader == mæsketemperaturen ;)

2. bryg på denne herlige dag, er en tysk inspireret Skagen Hvede. Benny Hvede har her sat sig igennem, og krævet at vi tager kampen op imod en af de mere spændende øl-typer. En type som kan dele vandene.
Med vores efterhånden substantielle erfaring, var mæskningen en leg. Spargingen var endnu nemmere, takket være den nye kran, og det hele gik faktisk derudaf. Hveden har fået en flot, let morgenurin-agtig farve, dog med lidt mere grums...... Det bliver spændende hvor meget klarhed vi kan opnå ved stikningen, men ingen af dagens øl, kommer vist til at blive helt fri for diverse flydende godter.

Teknisk om andet bryg:
16:15 påbegyndte vi sparging
17:00 1. portion humle tilsat
18:05 Chill påbegyndt

OG @ ~22.5 L 1054
OG @ ~29 L 1043

Vi skulle teoretisk set have ramt 1047 i OG, men vores efficiency har tilsyneladende ligget på ca. 66%, hvor den teoretiske standard ligger på 72%. Det bliver spændende at kigge på FG.

Hvad gik napt så godt:
- Glemte begge gange at tømme lidt kogende urt gennem hanen på gryder for at sterilisere...
- Vi skal huske at bruge gærtank med hane for at kunne bestemme OG efter efterfyldning


Hvad gik godt:
- Den nye kran virker fortrinligt, og er en hel del nemmere at arbejde med end krogene i loftet med "cykel-kæderne"
- Med låg på gryden er det meget lettere at holde en jævn temperatur under mæskning
- Vi fik klargjort både chiller og gærtank i god tid, så der ikke var stress på i slutningen af brygningen

Alt i alt en super bryggerdag